Maskeerauskoulu MAKER, osa 1

Viime viikolla oltiin uuden ja jännän äärellä, kun allekirjoittanut ja meikkaus- ja maskeerauskoulu Maker iskivät hynttyyt yhteen!

Iiris Virrannan luotsaama Maker on Suomen arvostetuimpia meikkaus- ja maskeerauskouluja, joka on vuosien varrella koulinut alalle joitain Suomen tunnettuimpia ja arvostetuimpia ammattilaisia. Oppilaiden osalta koulutus huipentuu näyttöviikoille, joiden aikana oppilaat joutuvat tuottamaan joka päivä tietynlaisen meikkauksen/maskeerauksen.

Osana näitä näyttöviikkoja on oppilaiden töiden valokuvaus. Valokuvauksen tarkoituksena on dokumentoida oppilaiden työt lopullista arvostelua ja palautetta varten, mutta myöskin tarjota oppilaille mahdollisuus otattaa kovan työn tuloksistaan ammattimaiset kuvat esimerkiksi portfoliotaan varten. Ja tässä astuin minä kehiin.

Kuvauksia varten koulun tiloihin oli rakennettava väliaikainen studio. Alusta pitäen tajusin, että studion oli oltava ennen kaikkea tehokas ja nopea; lyhyen aikaikkunan sisällä minun pitäisi pystyä kuvaamaan melkein kaksikymmentä mallia. Toisaalta halusin säilyttää myös mahdollisuuden monipuolisuuteen ja luovuuteen.

Päädyin lopulta rakentamaan studion kahden valosetupin idealla: 2 setupia, 4 valoa. Päävalaistukseksi tein clamshell-valaistuksen isolla 140cm octaboxilla + 110cm heijastavalla sateenvarjolla. Eli käytännössä kaunista, pehmeää valoa yhteen suuntaan. Kakkossetupin idea oli olla “luova” ja liikuteltava: eli kaksi Canonin käsisalamaa ja iso liuta nopeasti vaihdettavia valonmuokkaimia ja geelejä valmiina käyttöä varten!

Tällä idealla mentiin!

Tämä lähestymistapa toimikin ihan mielettömän hyvin! Kaikista meikeistä ja maskeerauksista saatiin nätit, vähäkontrastiset näyttökuvat, mutta lyhyessä ajassa malleista saatiin myös teemaan sopivat luovat kuvat.

Valolla on väliä! 140 octabox tuottaa todella nättiä, pehmeää valoa. Mutta välillä nätti, pehmeä valo ei ole se, mitä haetaan!

Ensimmäisellä viikolla kokelaat tekivät ns. kauneuskokeet, joihin kuului muun muassa näytösmeikki ja tietyn aikakauden meikki. Ohessa löytyy joitain kuvia viikolta.

Kultainen hetki ja valokuvaus, osa 2

Hellurei! Edellisessä postauksessani kirjoitin “kultaisesta hetkestä” ja siitä, miksi sitä kannattaa hyödyntää valokuvauksessa. Tällä kertaa ajattelinkin sitten tarjota jotain vinkkejä ja ideoita siitä, miten kultaisesta hetkestä saa mahdollisimman paljon irti. Eli ohessa on 6 valokuvausvinkkiä kultaiselle hetkelle.

Isot kiitokset vielä Annamarille, joka lupautui mallikseni näihin kuviin 🙂

1. Ajoitus on kaiken A ja O

Tämä pointti on tietyllä tavalla itsestäänselvä. Kultainen hetki tapahtuu noin tunnin sisällä auringonlaskun ja auringonnousun aikaan, ja kultaista hetkeä on aika vaikea jäljitellä valaisulla ja kuvankäsittelyllä. Eli jos haluat ottaa hyviä kultaisen hetken valokuvia, niin tarkista vaikka ilmatieteen laitoksen sivuilta mihin aikaan aurinko nousee/laskee ja suunnittele kuvaukset sen mukaan. Suomessa tämä on erityisen tärkeää, koska kultaisen hetken sijoittuminen vuorokaudessa heittelee ihan tolkuttoman paljon.

2. Kokeile eri valotuksia

Kultaisena hetkenä kuvaamisessa valotus on kaikki kaikessa. Auringonlaskun aikaan on yhtä lailla mahdollisuus kuvata synkkiä siluettikuvia ja kepeitä, valoisia potretteja! Testaile kamerasi asetuksia: usein kamerasta tai puhelimen kamerasta löytyy asetus exposure/valotus, joka vaikuttaa siihen kuinka paljon valoa kameran sensorille pääsee – kokeile muuttaa tätä arvoa ja katso miten se vaikuttaa kuvaan!

Tärkeää on muistaa, että valokuvauksessa ei olemassa ”oikeaa valotusta”, vaan maailma ja valo on meidän valokuvaajien leikkikenttä. Valotuksen luovista mahdollisuuksista kannattaa ottaa kaikki irti!

Nämä kuvat on otettu samassa paikassa parin minuutin sisällä. Valotus tekee ihmeitä kuvan tunnelman kannalta.

3. Valkotasapainoilua

Valkotasapaino on kameroiden asetus, jota käytetään määrittelemään kuvan valkoinen värisävy. Eri valonlähteet ovat eri värisiä, ja siinä missä ihmissilmä on todella hyvä arvioimaan ja kompensoimaan erilaisten valonlähteiden lämpötilaa ja laatua, kamera ei ole.

Kameroissa ja älypuhelimissa on usein oletusarvona automaattinen valkotasapaino (auto white balance). Vaikka automaattinen valkotasapaino on suuressa osassa tilanteita oikein hyvä ominaisuus, niin välillä se tuppaa hämmentymään. Erityisesti auringonlaskujen ja -nousujen aikaan, jolloin kamerasi yrittää epätoivoisesti kompensoida puuttuvia sinisiä aallonpituuksia “viilentämällä” kuvaa.

Eli etsi kamerastasi nappi tai säädin, joka vaikuttaa valkotasapainoon (yleensä merkittynä WB), ja kokeile vaihtaa sitä. Kokeile vaikka asetusta pilvinen/cloudy tai varjo/shade ja kokeile ottaa kuva.

Oikealla automaattinen valkotasapaino, vasemmalla itse valitsemani valkotasapaino

4. Kuvaa vastavaloon

Yksi ensimmäisistä valokuvausohjeista mitä itse sain oli: “älä ikinä kuvaa vastavaloon”. Ja kuten monet “suurista totuuksista”, niin tuo ohjehan on ihan täyttä höpöhöpöä.

Varsinkin jos puhutaan potrettikuvaustilanteesta, jossa kuvattava ihminen on kirkkaassa auringonpaisteessa ja vaihtoehtoina on vastavaloon kuvaaminen ja myötävaloon kuvaaminen, niin kaiken hyvän tähden kuvaa vastavaloon! Jälkikäsittelyn osaltakin kaikkein vaikein tilanne on se, jossa kuvattavan henkilön kasvoilla on kovaa auringonpaistetta ja kovia varjoa.

5. Flare on ystäväsi

Flare, eli näin tönkkökielellä linssiheijastus, näkyy erinäisinä valopalloina ja viiruina vastavaloon kuvatessa. Vanhan koulukunnan hifistelijät vihaavat ko. efektiä, koska se johtuu kameran linssien epätäydellisyydestä. Mutta jos hifistelijät vihaavat jotain, niin se on hyvä syy rakastaa samaista asiaa! Oikein käytettynä flare tuo kuvaan energiaa ja dynamiikkaa!

6. Lisää valo tai heijastin

Vaikka kultaisena hetkenä kuvissa onkin vähemmän kontrastia kuin keskipäivällä, voi siltikin olla hyödyllistä muokata valon määrää keinotekoisesti. Eikä tämän tarvitse olla mitään rakettitiedettä – kuvaa vastavaloon ja käytä kamerasi tai puhelimesi salamaa täyttämään varjot. Jos olet kiinnostunut muotokuvaamisesta, niin osta halpa heijastin, kuvaa malliasi vastavaloon ja pitele heijastinta mallisi edessä – ja avot!

Monipuolisin (ja kallein) ratkaisu on tietenkin salamavalojen tai jatkuvien valojen hankkiminen – kun tähän vielä lisää pari valomuokkainta, niin kuvaajana sinulla on jo aikamoisen hyvä hallinta melkein minkä tahansa tilanteen valaisutilanteista

Siinä missä auringonvalo näytti kauniilta Annamarin hiuksissa, muuten kuva näytti alunperin aika tummalta. Tästä syystä lisäsin salaman ja 110cm octaboxin mallista ylös ja vasemmalle. Tällä tavalla kuvassa säilyy mukavasti auringonlaskun tunne ja miellyttävä kontrasti.

Kultainen hetki ja valokuvaus, osa 1

Viime viikonloppuna tulin kiinnittäneeksi huomiota jännään ilmiöön. Olimme siis Annamarin kanssa viettäneet melkein koko lämpimän ja keväisen päivän ulkosalla. Vaikka olinkin ottanut kameran mukaan reppuun, niin suljin oli räpsynyt aika harvakseltaan; vaikka ihan nättiä olikin, niin suolakeksien mussuttaminen ja kirjan lukeminen kiehtoi kuvailua enemmän.

Read More

Sumusta selkeään

Välillä tuntuu siltä, että valokuvaajien pään sisällä asuu yhdenlainen luovuttaja, joka kuvittelee, että sitä on vaan jatkuvasti vuodenaikojen ja sään armoilla.

– Äh, on tuulista ja sataa vettä. Vaatteet kastuu. Ei kannata lähteä kuvaamaan.

– Äh, keskipäivän aurinko ja hirveet kontrastit. Ei kannata lähteä kuvaamaan.

– Äh, pilvinen päivä. Taivas tulee näyttämään tylsältä. Ei kannata lähteä kuvaamaan.

Read more

MimiGo!

Vuoden alku on aika monille meistä aikaa, jolloin yritetään terästäytyä pikkaisen myös liikunnan harjoittelun suhteen. Tämän suhteen sattuikin mukavasti, että pääsin kuvaamaan pitkästä aikaa yhden lempiasiakkaani kanssa! MimiGo eli personal trainer Mimi Cajander otti yhteyttä ja kertoi, että tarvitsisi vähän uusia kuvia. Mimin tuntien osasin aavistaa, että edessä olisi hauska ja sporttinen keikka!

Read More

Video vuodesta 2018

Niin se on taas yksi vuosi takanapäin ja katse vahvasti tulevassa. Paljon on ideoita ja ajatuksia vuodelle 2019 ja innostus alkaa kovasti nousemaan.

Ennen kuin lähden täyttä höyryä puskamaan kohti uutta ja ihmeellistä, halusin tehdä pienen katsauksen kuluneeseen vuoteen. Halusin myös tehdä jotain, jolla voisin kiittää kaikkia asiakkaita ja ihmisiä, jotka tekivät vuodesta 2018 niin erikoisen. Opin viime vuonna todella paljon, niin valokuvaajana, yrittäjänä kuin ihmisenäkin. Ja tuossa asiassa oli iso rooli kaikilla mahtavilla ihmisillä, joita pääsin vuoden aikana tapaamaan.

Ohessa on pieni video, jonka koostin joistain lempikuvistani ja lempihetkistäni vuodelta 2018. Noita kuvia ja hetkiä oli kyllä niin paljon, että valitseminen oli aika lailla mahdotonta, koska jokainen kuvaustilanne oli omalla tavallaan uniikki ja hauska! Mutta tässä nyt ainakin jonkinlainen katsaus menneeseen vuoteen.

Eli ei muuta kuin valtava kiitos kaikille asiakkaille ja ystäville, jotka olette mahdollistaneet sen, että saan tehdä tätä hommaa! Olette aivan mahtavia – kiitos!!

JP Skating!

And now for something completely different! Eli sattui tässä päivänä eräänä, että valmentaja ja alamäkiluistelun entinen maailmanmestari Arttu Pihlainen otti yhteyttä ja kertoi, että hänellä ja valmentaja Lari Joutsenlahdella olisi ollut tarvetta otattaa valokuvia uusille luisteluvalmennukseen liittyville kotisivuille. Eipä siinä tarvinnut minua pitkään suostutella; ei sitä nyt joka päivä pääse maailmanmestarin kanssa kuvailemaan!

Read More

Syksyn taikaa

syksykuva-2000

Tippuvia lehtiä, luonnon väriloistoa, tunnelmallisia iltoja ja kaunista valoa… Tervetuloa syksy! Tämä tarkoittaa myös sitä, että on tämän valokuvaajan lempikuvausaikaa. Varsinkin tuon polttavan kuuman kesän jälkeen on ollut mahtavaa kuvailla, kun ei tarvitse jatkuvasti hiestä märkänä kuvailla.  Erityisen mukavaa on ollut huomata, että syyskuussa käynnistynyt syyskuvakampanja on osoittautunut todella suosituksi!  Read More

Soihdunvaloa tunnelin päässä

Huh-huh. Tänä kesänä on riittänyt kahta asiaa: kiirettä ja hellettä. Kesän kuvaukset ovatkin menneet aika pitkälti työkuvauksien parissa, mikä on tietenkin loistavaa. Mutta välillä on kiva toteuttaa vähän omiakin projekteja. Ja tällä kertaa olikin edessä melkoisen mukava pikku proggis.Minulla oli ollut jo pitkään intoa tehdä jotain vähän erilaista, kenties jotain hieman fantasiahenkistä hienossa miljöössä.

Read More

Mitä odottaa lapsi- tai perhekuvauksilta?

perhekuvaus

Onko edessä ensimmäiset yhteiset perhekuvaukset ja jännittää? Tai kiinnostaisiko sinua ehkä otattaa kuvat lapsista ja perheestä, mutta tuntuu että kysymyksiä kuvauksista on liian paljon: Miten pitäisi pukeutua? Miten paljon pitää varata aikaa? Miten pitää poseerata? Mitä jos lapset eivät osaa käyttäytyä?

Read More