Lisää vain maito!

“Oletko muuten ikinä tehnyt kuvauksia sillä tavalla, että malli on vedessä?”

Näillä sanoilla maskeerauskoulu Makerin Iiris Virranta tempaisi minut taas äärihauskaan projektiin! En ollut ja idea kuulosti pirun hauskalta!

Ideana oli siis tehdä koulun malleille upeat meikit ja ottaa muotikuvatyylisiä kuvia, mutta koukkuna olisi siis ottaa kuvat vedessä. Iiris ehdotti, että meikkaajat miettisivät kuvauksiin etukäteen hyvät väripaletit, ja veteen lisättäisiin kukkia, kasveja ja vaikka hedelmiä paletin mukaan.

Tyypilliseen tapaan idean jälkeen esille nousi joukko käytännön ongelmia. Mistä saadaan vesi kuvauksia varten? Miten veteen saisi väriä? Miten voidaan kuvata turvallisesti veden äärellä? Näitä ratkottiinkin sitten seuraavan viikon aikana: Iiris lupasi hankkia altaan kuvauksia varten, minä suosittelin maidon lisäämistä veteen, ettei altaan pohja näkyisi kuvissa.

Mutta miten kuviin saisi lisää väriä? Harkitsin kaikenlaisia vaihtoehtoja, mm. elintarvikeväriä, mutta mikään ei tuntunut käytännölliseltä ratkaisulta. Lopulta löysin netistä mainostettiin “kylpypommeja”, jotka pistetään kylpyammeeseen ja tuottavat kivan tuoksun ja värin kylpyvedelle. Eli sellaisia, ja kaikenlaisia värejä mitä löytyy.

Tästä se lähtee! Enpä ollut ennen tällaista valosetupia viritellyt!

Kuvauspäivä koitti ja tyypilliseen tapaan saimme heti alkumetreillä tuta murphyn lakia: hankittu allas vuoti. Ei muuta kuin uuden hakuun! Onneksi uusi tuote piti vettä.

Kuvaamista varten viritimme altaan päälle porrastikkaat. Kuvaus tikkailta oli aluksi melkoisen epämukavaa – ajatus siitä, että tekisin uimahypyn kolmesta metristä kameran kanssa mallin päälle, ei ollut mukava. Nopeasti tuohonkin kuitenkin tottui. Joskin kun on tottunut käyttämään jalkojaan ja etsimään kuvakulmia kuvauksien aikana, on yllättävän rajoittavaa, kun tätä ei pystykään tekemään. Onneksi kuvauksien mallit olivat mahtavia, ja tekivät kaikkensa että kuviin saatiin vaihtelua, hyviä poseerauksia ja ilmeitä.

Tämmöinen oli kuvaajan näkymä kuvauspaikalla. Ihan hirveästi ei ollut liikkumavaraa.

Valaisun osalta paria asiaa joutui miettimään. Ensimmäisenä – ja ehdottomasti tärkeimpänä – pointtina oli kuvauksien turvallisuus. Mietin ehkä sekunnin ajan studiosalamoiden käyttöä kuvauksissa ja hylkäsin idean.

Toinen ongelmakohta oli päävalon sijoittelu. Vesi muodostaa heijastavan pinnan, ja kun kulma on “väärä” tai vesi rupeaa aaltoilemaan, rupeaa siinä näkymään spekulaarinen heijastus. Käytännössä siis valonlähde rupeaa näkymään kuvissa. Joissain kuvissa tämä voi toimiakin, mutta aina ei halunnut sitä sontsan heijastusta kuviin! Päävalon lisäksi käytin oikeastaan vain isoa reflektoria mallin alapuolella. Simppeliä ja toimivaa!

Tällaista! Erikoisuutena kuvissa catchlightit (silmien valopisteet) jäivät silmien alaosaan.

Ohessa vielä joitain kuvia, joita otimme päivän aikana! Kiitos vielä Iirikselle, Makerin opiskelijoille ja mahtaville malleille!

Jos itse harkitset tekeväsi maitokylpykuvauksia, niin tässä ovat omat vinkkini:


1) Turvallisuus ensin. Pidä huoli siitä, että vesi ei pääse aiheuttamaan vaaratilanteita ja pidä sähkölaitteet kaukana vedestä. Jo esimerkiksi jalustalla oleva studiosalama on selvä vaaratekijä veden äärellä.

2) Pidä huoli mallistasi. Pidä huolta, että vesi on mukavaa ja lämmintä.

3) Mieti etukäteen, miten ja mistä kulmasta aiot kuvata. Pitääkö sinun olla itse ammeessa? Miten pidät huolen, ettet liukastu?

4) Varaa aikaa valaisun rakentelulle. Heijastukset voivat yllättää veden kanssa pelaillessa! Jos kuvaat kylpyammeessa, mahdollisuudet valaistuksella pelaamiseen vähenevät entisestään. Eli varaa aikaa ja testaa. Kokeile vaikka kimmottaa salama katon kautta!

5) Lisää maitoa vähitellen. Veden “utumaisuutta” on helppo lisätä, mutta paljon isompi homma on tyhjentää ja täyttää amme uudelleen.

6) Hyödynnä proppeja. Sekä kuvaaja että malli ovat tällaisissa kuvauksissa rajattuja asemoitumisen ja kuvakulmien suhteen. Tämän takia on hyvä, että kuviin saa erilaisia lookkeja proppeja ja värejä käyttämällä.

Samuli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.