Miljöö vai studio, kas siinä pulma!

Pallottelen usein ajatuksella, että kummasta tykkään enemmän: studiokuvauksesta vai miljöökuvauksesta? Ja kummista tulee parempia kuvia?

Varsinkin nyt kun lopultakin pääsee kuvaamaan omalla studiolla, niin kyllähän studiokuvauksessa on ihan oma tenhonsa: on jotakuinkin täydellinen kontrolli valosta, voi tehdä ihan naurettavan monimutkaisia setuppeja ja tarvittaessa chroma-taustoilla saa kuvattavan ympättyä vaikka mihin ympäristöön!

Kun taas miljöössä kuvatessa on aina joko liian kuuma tai kylmä: hiki virtaa tai paleltaa. Keskipäivän aurinko tekee ympäristöstä ihan älyttömän kontrastikkaan, tai sitten on harmaan tylsä pilvipeite. Välillä sataa vettä ja pitää pyyhkiä linssiä puhtaaksi joka kuvan jälkeen. Tuuli kaataa valoständit parhaimmillaan mereen (tämä on siis tapahtunut). Kaikki on pikkaisen vaikeampaa.

Toisaalta välillä miljöössä kuvatessa luonto ja ympäristö päättävät näyttää parastaan: hämmästyttävän hieno auringonlasku, syksyn kultaiset lehdet aamuauringon valossa, sumuinen päivä meren rannalla… Noita kuvia ei studiolla oteta!

Esimerkkinä vaikka tämän postauksen kuva: Kauniin syksyisen hääpäivän aikana huomasin, miten kauniisti aurinko laski puiden taakse ja huikkasin upealla hääparille että: ”Pääsettekö ihan hetkeksi ulos? Lupaan että nyt tulee hyvä kuva!” Ja niin tulikin!

Tai jos vertaillaan näitä kuvia kahdesta sydäntensärkijästä:

Kumpi noista on parempi kuva? Älkää minulta kysykö – minun mielestä molemmat ovat ihan yhtä mahtavia ruutuja ihanista tyypeistä!

Jos näin valokuvaajan näkökulmasta pitäisi antaa joku suositus sille, että kannattaako varata studiokuvaus vai miljöökuvaus, niin oma järeä mielipiteeni on tämä:

Kuvista tulee hyviä joka tapauksessa! Mutta jos hakusassa on esim. vähän “virallisempi” kuva, niin studiokuvaus on aina hyvä vaihtoehto. Mutta jos on tärkeää, että kuvassa näkyy ympäristöä, luontoa ja elämää – kaikkine kauneuksineen ja virheineen – niin miljöökuvaus on ehdottomasti se parempi vaihtoehto!

-S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.