Miten valita hääkuvaaja – 5 vinkkiä

Ennen häitä hääpareilla on miljoona asia, joita miettiä. Ihan oikeasti – tuo lista on usein ihan loputon!

Häävalokuvaajan valinta on vain yksi noista ziljoonasta päätöksistä, jonka hääparin pitää tehdä. Mutta on se myös iso päätös: itse uskon nimittäin siihen, että hääkuvaajan homma on taltioida kauniilla tavalla ne ziljoona päätöstä, jonka hääpari on tehnyt 🙂

Eli tässä ohessa on omat suositukseni 5 hyvän hääkuvaajan valintaan:

1. Hän sopii budjettiinne… mutta halvinta ei kannata valita

Tästä kaikki lähtee! Harvalla meistä on ääretön hääbudjetti josta ammentaa, ja kompromisseja on tehtävä.

En kuitenkaan suosittele pihistelemään aivan valtavasti hääkuvaajan valinnassa. Olen puhunut aika monen avioparin kanssa, jotka päättivät säästää hääkuvaajan hankinnassa…. ja poikkeuksetta kaikki ovat lopulta katuneet päätöstään. Hääkuvat ovat kuitenkin yksi niitä harvoja asioita, joita hääparille jää ns. “käteen” hääpäivästä.

Eli jos valokuvaaja tarjoaa palveluitaan 70% halvemmalla kuin muut alueen kuvaajat, niin kannattaa selvitellä että mistä halpa hinta johtuu.

Toisaalta, kaikkien valokuvaajien pitää aloittaa jostain. Eli jos budjettinne on tiukka ja olette valmiit ottamaan riskin, niin maailma on täynnä uransa alussa olevia valokuvaajia, jotka ovat valmiita tekemään hääkuvauksia hyvinkin pieneen hintaan.

Oma hääkuvaushinnastoni löytyy täältä.

2. Hänellä on hyvä portfolio, joka puhuttelee teitä – monipuolisuutta unohtamatta

Kunhan olette valinneet budjettinne kuvausta varten, niin teillä on luultavasti edelleen tarjolla aika iso pinkka potentiaalisia hääkuvaajia. Seuraava vaihe onkin tutustua kuvaajien portfolioihin.

Kun olette etsimässä hääkuvaajaa, niin valitkaa sellainen kuvaaja, jonka kuvaustyyli miellyttää teitä: pidättekö erityisest sponteeneista fiilistelykuvista, joissa on pelkistetty väripaletti? Vai onko toiveenanne saada ehkä kuvia, jotka ovat todella värikkäitä ja dramaattisia?

Toisaalta, suosittelen katsomaan myös syvemmälle kuvaajan portfolioon. Ottaako kyseinen valokuvaaja pelkästään yhdenlaisia kuvia? Puuttuuko portfoliosta esim. huonossa valaistuksessa otetut kuvat? Yleensä tällaiset “yhden tempun ihmeet” eivät ole parhaita mahdollisia hääkuvaaja.

Allekirjoittaneen portfoliota pääset katselemaan täältä.

3. Hänellä on teknistä osaamista ja laadukas laitteisto

Tämä on jollain tasolla aika teknispainotteinen ja kylmä pointti. Mutta seison kyllä tämän takana!

Tällä alalla on todella paljon aivan mahtavan taitavia harrastajia, jotka osaavat ottaa aivan huikeita kuvia ja jotka jakavat upeita kuvia sosiaalisessa mediassa… niiltä hetkiltä kun olosuhteet suosivat. Mutta mitäs sitten kun olosuhteet eivät suosikaan? Uskon vahvasti siihen, että nuo ovat niitä tilanteita kun kuvaajan ammattitaito punnitaan.

Hyvänä esimerkkinä tästä olen sanonut jo vuosia hääpareille: älkää ikinä palkatko hääkuvaajaa, joka sanoo kuvaavansa ”luonnonvalolla”. Tämä on satavarma merkki siitä, että kuvaaja ei ole opetellut valaisua ja tulee sössimään varsinkin loppuillan kuvat.

Hääkuvaajalta on hyvä löytyä täyskennoinen kamera, hyvä kattaus objektiiveja, käsi- tai akkusalamoita jne. Ja jos tylsä valokuvausjargoni ei ole teille tuttua, niin kannattaa vaikka kysyä kuvaajalta, miten he hoitaisivat ns. ”worst case scenarioita”; miten kuvataan sateessa, miten he kuvaavat kuvia huonossa valossa, mitä jos heidän kameransa hajoaa jne.

4. Hänellä on suosituksia aikaisemmilta asiakkailta

Jos kuvaaja on ollut jo hetken alalla, ja hän on hoitanut hommansa hyvin, niin ihmisillä on kyllä yleensä jotain hyvää sanottavaa hänestä. On sitten kyseessä tuttujen suosittelut tai arvostelut Googlessa, Facebookissa tai kuvaajan kotisivuilla, niin olisi hyvä nähdä/kuulla jotain palautetta valokuvaajan entisiltä asiakkailta!

Muussa tapauksessa vanha kunnon “sika säkissä” -tyyppinen skenaario on mahdollinen.

5. Hän on ystävällinen ja kuuntelee hääparin toiveita.

Teki mieli laittaa tämä pointti ihan ensimmäiseksi! Olen jo niin monta kertaa päässyt kuulemaan tutuiltani ja asiakkailtani tarinoita häävalokuvaajasta, joka:

a) On kauttaaltaan epäystävällinen ja vaikeasti lähestyttävä

b) Sanoo olevansa “taiteilija” ja asettaa ehtoja kuvauksille.

c) Ei halua toteuttaa hääparin toiveita. Mutta survoo omat ideansa vaikka väkisin.

Siis aivan oikeasti. Kuka tahansa valokuvajaa, joka käyttäytyy tällä tavalla, on täysi ääliö, johon ei kannata tuhlata aikaa. Uskon itse vakaasti siihen, että hyvästä hääkuvaajasta pitäisi tulla jo ensitapaamiselta kiva ja ystävällinen fiilis!

Eli, kiinnittäkää huomiota potentiaalisen hääkuvaajan kommunikaatioon ja asenteeseen. Ja jos mahdollista, tavatkaa hääkuvaajanne kasvotusten ennen hääsopimuksen tekemistä tai ainakin ennen häitä. Ja luottakaa intuitioonne: jos kuvaajasta jää hyvä fiilis, niin se kertoo paljon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.