5 vinkkiä hääkuvauspaikan valintaan

Tässäpä peliin vähän tilastoja valokuvaajan elämästä! Ylivoimaisesti kaksi yleisintä kysymystä, joihin pk-seudulla törmää hääkuvaajana ovat nämä:

1) ”Kuinka paljon hääkuvaukset maksavat?”

2) ”Mikä olisi hyvä paikka ottaa hääkuvat?”

Siinä missä tuohon ensimmäiseen kysymykseen on suht’ helppo vastata, niin tuo toinen kysymys vetää edelleen helposti vaikeaksi!

Minullekin on toki hääkuvajaana kertynyt jonninlainen ideapankki kuvauspaikoista Helsingistä ja sen lähialueilta; kivoja kuvauspaikkohan on pääkaupungiseudulla todella paljon! Mutta jostain syystä minusta on edelleen vaikea ihan kylmiltään ehdottaa hääasiakaille kuvauspaikkaa.

Mielestäni hääkuvaukset ovat sen verran henkilökohtainen ja yksilöllinen tapahtuma, että paljon mieluummin kuulen ainakin aluksi hääparien omia ideoita ja ehdotuksia kuvauspaikoiksi. Uskon oikeasti siihen, että kun kuvauspaikka on hääparin näköinen, niin se nostaa myös kuvat ihan toiselle tasolle! Kun miljöö saa hääparin innostuneeseen ja romanttiseen tunnelmaan, suuri osa kuvaajan työstä on tehty 🙂

Eli tässä ovat minun vinkkini hääpareille, jotka miettivät hyvää kuvauspaikkaa:

1. Mikä on kuvien teema tai idea?

Tästä kaikki lähtee! Millaista tunnelmaa tai teemaa kuviin oikein haetaan? Jos te olette kovan luokan fiftareita, hääsoittolistanne koostuu pelkkästä rockabilly-musasta ja hääautonanne on vanha Cadillac, niin ei ole mitään järkeä lähteä kuvamaan hääkuvia Keilaniemen pörssirantaan! Antakaa teemanne kantaa myös hääkuviin!

Onko hääjuhlanne talvella? Tehkää siitä juttu! Maailma on täynnä kesäisiä hääkuvia – erotutte eduksenne talvisilla kuvilla!

Jos yhteistä inspiraatiota ei löydy vuosikymmenien tai vaikka musamaun kautta, niin miettikää vaikka sitä, mikä on teille molemmille merkityksellinen paikka. Missä tapasitte ensimmäisen kerran? Missä kävitte ensimmäisillä treffeillä? Näistäkin jutuista voi saada rakennettua todella kauniit, romanttiset ja todella henkilökohtaiset kuvat!

Ja muistakaa ehdottomasti kertoa hääkuvaajalle näistä ideoista ja teemoista – se helpottaa aivan taatusti kuvaajan hommaa ja auttaa kuvaajaa valmistautumaan kuvauksiin!

2. Aikataulu ja sijainti

Jos yksi asia on varma, niin se että hääpäivänä aika on kortilla! Olen itse sivullisena arvioinut, että hääpäivä on keskiverto-hääparille noin 30% romantiikkaa ja 70% logistiikkaa. Ja logistiikan pitää toimia, että voi nauttia romantiikasta 🙂

Laadukkaiden hääkuvien ottaminen vie aikansa, eikä hääkuvien ottaminen ole oikeastaan ikinä sitä, että hääpari tulee paikalle, kuvaaja painaa nappia ja avot! – muistikortilla on se täydellinen kuva. Ne upeat, täydelliseltä näyttävät hääkuvat joihin törmäätte Instagrammissa; ne eivät ole syntyneet sattumalta, eivätkä kiireellä! Hääkuvaukselle kannattaa varata aikaa ainakin 30 minuuttia (mielellään tunti) ja kuvauspaikka kannattaa valita sen mukaan.

Hääkuvauskohdetta valitessa kannattaa miettiä tarkkaan ainakin näitä juttuja:

-missä vaiheessa kuvat otetaan?

-kuinka paljon aikaa menee kuvauspaikalle kulkemiseen?

-kuinka paljon aikaa on kuvauksille?

Upea hetki hääjuhlista Kulosaaren Casinolla! Eikä tämä ollut onnekas räpsy, vaan hääpari oli etukäteen selvittänyt mihin aikaan auringonlasku on ja sopinut kuvan ottamisesta juhlapaikan kanssa.

Jos hääpäivänne aikataulu on kiireinen, niin kannattaa harkita että mikä on tärkeämpää: se että saatte pari kuvaa hienossa miljöössä vai se että saatte huomattavasti monipuolisemman kattauksen kuvia vähemmän eeppisessä ympäristössä? Itse suosittelen omille hääpareilleni käytännössä aina, että etsitään juhlapaikan läheltä joku kaunis paikka, johon voidaan mennä vaikka vartin varoitusajalla; sitä ei ikinä tiedä mitä luontoäiti saattaa tarjota hääpäivänänne!

3) Monipuolisuus on iso plussa

Kuvauspaikan monipuolisuus on sellainen asia, jota olen ruvennut arvostamaan yhä enemmän hääkuvauksia tehdessä! Ja ymmärrän valokuvaajana ihan täysin miksi tässä mennään joskus metsään: tiedossa on joku upea, henkeäsalpaava näkymä kuville… mutta tuo näkymä näyttää hyvältä vain yhdestä suunnasta, ja kaikista muista kulmista taustalla näkyy kerrostaloja, kierrätyslaatikoita, pussikaljoittelevia teinejä, tai sitten valo yksinkertaisesti tulee kuvauksen kannalta ihan kamalasta kulmasta.

Näissä kuvissa lähinna kuvaaja pyörii paikan ympärillä! Kaikki nämä kuvat otettiin varmaan parinkymmenen metrin etäisyydellä.

Miten sitten löytää monipuolinen hääkuvauspaikka? Yksinkertainen temppu on käydä vaikka pikku kävelyllä potentiaalisessa kuvauskohteessa; onko pienen kävelymatkan sisällä useita paikkoja, jotka näyttävät kivalta?

Jos monipuolisen kuvauspaikan löytäminen tuottaa vaikeuksia, niin suosittelen tutustumaan paikallisiin puistoihin! Helsingissä ja pk-seudulla on todella paljon kauniita puistoja, jotka ovat aivan erinomaisen monipuolisia kohteita hääkuvien ottamiseen. Joitain omia suosikkikuvauspaikkojani ovat esim. Tähtitorninvuoren puisto, Herttoniemen kartanopuisto, Tullisaaren puisto, Espoon kartanon alue, Auroran/Träskändan puisto.

4) Kuvaushetken ajoittaminen

Tämä kohta on todella tärkeä jos tarkoituksena on ottaa upeita auringonlaskukuvia! Eli ei ole yhtään hassumpi idea selvittää, että mihin aikaan auringonlasku on hääpäivänä ja varata hääpäivän aikataulusta puoli tuntia ennen auringonlaskua.

Auringonlaskukuvaukset kannattaa pistää ihan hääpäivän aikatauluun!

Kuvausaika on tärkeä päätös, vaikkei auringonlaskukuvia haettaisikaan. Tärkeä pointti on erityisesti se, että valokuvaamisen kannalta keskipäivän aurinko pilvettömältä taivaalta on jotakuinkin vaikein olosuhde valokuvaukselle: keskipäivän aurinko tuottaa hurjia sävy- ja valokontrasteja. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö keskipäivällä kannattaisi kuvata, mutta tämä kannattaa ottaa huomioon suunnitelmissa.

5 Miettikää vaihtoehto huonolle säälle

Tätäkin sattuu: Hääparilla on visio upeasta hääpotrettikuvasta, jossa aurinko laskee heidän taakseen ja meri ja taivas värjäytyy mahtavilla punaisen ja keltaisen sävyillä… Ja sitten hääpäivänä säätiedotus lupaakin sadetta ja harmaata keliä.

Tärkeintä on se, että ei pidä lannistua – eikä toisaalta kannata pistää koko hääkuvaodotuksia yhden idean varaan! Suomen sää on sitä mitä se on, eikä säätiloja voi hallita.

Sadetta hääpäivänä? No problem – upeita hääkuvia voidaan ottaa sisätiloissakin!

Eli kannattaa jo hyvissä ajoin ennen häitä ruveta miettimään, että mitä tehdään jos sää ei ole niin suotuisa. Tämä voi olla niinkin yksinkertainen juttu, että kaaso ja bestman nakitetaan pitelemään sateenvarjoja hääpärin päällä – otetaan pari kuvaa – ja varjot takaisin päälle.

Hyvä idea on myös miettiä etukäteen kuvausmahdollisuus sisällä. Eikä tämän tarvitse olla mikään suuri pettymys, vaan sisäkuvauksista voi tehdä ihan oman, romanttisen juttunsa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.