Ystävänpäivän bokeh-niksi!

blogi-heart bokeh

Mukavaa ystävänpäivää! Minulla on jo pitkään ollut sellainen olo, että tekisi mieli valjastaa blogi myös siihen käyttöön, että jakaisin siellä aika ajoin omia tietojani valokuvauksesta ja pyrkisin heittämään pöytään joitain vinkkejä ja käteviä niksejä valokuvauksesta kiinnostuneille 🙂

Näin pilottikokeiluna ajattelin jakaa hauskan pikku kuvausniksin, joka sopii mainiosti ystävänpäivän romanttisiin tunnelmiin! Tarkemmin ottaen tarkoituksena on askarellapaskarrella kameraan sydän-bokeh-filtteri.

Mitä tuo edes tarkoittaa? No, termi ‘bokeh’ tarkoittaa “valokuvan syväterävyysalueen ulkopuolisten alueiden subjektiivisia esteettisiä ominaisuuksia”.  Käytännössä siis sitä, miltä kuvat “epäterävä” alue näyttää. Ja yleisesti ottaen voi sanoa, että mitä nopeampi linssi on (eli siis objektiivi, jonka F-luku on pieni, esim. F1.4) niin sitä paremman näköinen bokeh. Varsinkin muotokuvausobjektiiveissa miellyttävän näköinen bokeh on todella iso tärkeä juttu.

Yksi bokehin huomattavimmista ominaisuuksista on se, miten linssi piirtää yksittäiset epätarkat valopisteet. Asiasta saa parhaiten kopin katsomalla vaikka oheista kuvaa.

bokeh-1200

Jäätyneitä kastepisaroita lehdellä. Huolimatta siitä, että pisarat ovat aika lailla saman kokoisia, objektiivi piirtää ne hyvin eri tavalla epäterävyysalueen eri alueilla.

Bokehilla viitataankin usein juuri kuvassa näkyviin erikokoisiin valopalleroihin, jotka antavat kuvalle mielenkiintoisen visuaalisen laadun. Ja yksi hauska juttu noista palleroissa on se, että niiden ei tarvitse olla palleroita; ne piirtyvät kennolle palleroina, koska valo tulee kameran kennolle objektiivin pyöreän aukon kautta. Muuta tuon aukon muotoa, niin myös bokehpalleron muoto muuttuu.

Tämä onnistuu yksinkertaisesti pistämällä objektiivin eteen jotain, joka rajoittaa valon pääsyä linssille. Ja juuri tähän perustuu sydän-bokeh-filtterin idea. Tähän temppuun tarvitset vain tussin, sakset, pikkaisen kartonkia tai pahvia, pari talouspaperirullaa, ja liimaa/teippiä. Filtteri toimii parhaiten nopeilla, kiinteillä objektiiveilla – itse käytin Canon 50mm F1.8 -objektiivia.

Elikkäs:

1) Ota neliön muotoinen pala kartonkia, pahvia tai hieman järeämpää paperia. Mittaa sellainen pala, että kartonki peittää objektiivin etulinssin kokonaisuudessaan.

2) Piirrä pahvipalan keskelle haluamasi muoto, esimerkiksi sydän tai tähti. Oikean koon valinta vaatii usein hieman testailua, mutta esimerkiksi Canonin 50 millisen objektiivin kanssa käyttämäni sydänmuoto oli jotakuinkin 1,5cm kokoinen.

3) Leikkaa piirroksesi ääriviivoja pitkin palanen irti kartongista.

4) Askartele käyttämäsi objektiivin ympärille istuva pyöreä “huppu”. Itse käytin tähän tarkoitukseen pari vessapaperirullaa, jotka mittasin objektiivin ympärysmitan mukaan ja teippasin yhteen.

5) Tämän jälkeen teippaa/liimaa/kiinnitä aukollinen kartonkisi huppuun. Kas näin:

bokeh hood

Ei tästä tyylipisteitä tipu. Mutta hoitaa hommansa.

6) Kiinnitä huppu objektiivin päälle.

7) Valitse kamerasta mahdollisimman iso aukko objektiiville; esim. Canonissa valitse kamerasta AV-ohjelma ja rullaa valintarenkaasta kunnes F-lukusi on mahdollisimman pieni, esim. F2.8.

8) Kuvaa!

Ohessa on pari testikuvaa, jotka nappasin Canonin 50mm F1.8 -objektiivilla. Noin puolitoista metriä ruusun takana on ihan tavallisia jouluvaloja. Vasemmalla puolella oleva kuva on otettu ilman filtteriä, oikealla oleva kuva filtterin kanssa. Molemmat kuvat on otettu aukko auki, eli F1.8.

heart-bokeh-molemmat

Eli eipä muuta kuin kokeilemaan!

-Samuli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.