Mitä odottaa lapsi- tai perhekuvauksilta?

perhekuvaus

Onko edessä ensimmäiset yhteiset perhekuvaukset ja jännittää? Tai kiinnostaisiko sinua ehkä otattaa kuvat lapsista ja perheestä, mutta tuntuu että kysymyksiä kuvauksista on liian paljon: Miten pitäisi pukeutua? Miten paljon pitää varata aikaa? Miten pitää poseerata? Mitä jos lapset eivät osaa käyttäytyä?

Kun tapaan perhekuvausasiakkaita ensimmäistä kertaa, olen huomannut että aika monella ihmisellä tuo tilanne on ensimmäinen kerta kameran edessä sitten yläasteen luokkakuvauksien. On ihan luonnollista, että tuossa tilanteessa valokuvaus jännittää vähän! Toisaalta olen jo kuullut turhan monta tarinaa siitä, että tuon jännityksen ja epätietoisuuden takia kunnon perhekuvat ovat jääneet kokonaan ottamatta – ja tuo asia on jäänyt harmittamaan, kun lapset ovat kasvaneet isoiksi. (Vasta kuulin tarinan perheestä, josta ensimmäinen ammattimainen perhekuva otettiin, kun lapset olivat jo täysi-ikäisiä!)

Tämä ajatus mielessäni ajattelin nyt vähän avata sitä, millaista lapsi- ja perhekuvien kuvailu on juuri minun kanssani: mitä tehdään ennen kuvauksia, mitä kuvauksien aikana ja mitä kuvausten jälkeen. Toivottavasti tämä osaltaan auttaisi poistamaan sitä turhaa stressailua ja mystiikkaa mitä perhekuvauksiin liittyy!

Ennen kuvauksia

Tärkein nyrkkisääntö perhekuvauksien osalta on tämä: Rentoudu. Te ette ole yksin vastuussa kuvauksista, vaan tämä kuvaaja on täällä auttamassa ja tekemässä kuvauksista mahdollisimman helppoa ja hauskaa: vastaan aina kysymyksiin, opastan ja autan parhaani mukaan kaikissa kuvauksiin liittyvissä asioissa.

Itse en valokuvaajana juurikaan tee kuvauksia “kylmiltäni”. Tiedän kokemuksesta, että jotkut valokuvaajat yksinkertaisesti paukahtavat paikalle, räpsivät mykkinä läjän kuvia, pakkaavat kamansa ja poistuvat paikalta. Ja kokemuksesta osaan myös sanoa, että tällaisia tyyppejä kannattaa välttää kuin ruttoa.

Minä puolestani tykkään aina tiedustella asiakkaiden omia ideoita ja toiveita kuvauksien suhteen. Tässä vaiheessa on hyvä myös keskustella vähän kuvauspäivän vaatetuksesta: yleisesti ottaen kannattaa panostaa sellaiseen vaateparteen, joka tuntuu kivalta (lapsilla ja aikuisilla) – komeinkaan asuste ei näytä kovin hyvältä, jos ihminen sen sisällä irvistelee hikisenä tai kutiavana. Ideoiden pohjalta voimme sitten suunnitella hyvää kuvauspaikkaa ja arvioida sitä, tarvitaanko kuvia varten esim. jotain rekvisiittaa. Jotain tekemistä ja leluja kannattaa kuvauksia varten ainakin varata!

Ylipäätään kuvista tulee miltei poikkeuksetta erityisen hauskoja, jos niissä on pikkaisen persoonaa ja ideaa!

länkkäri

Näihin kuviin saatiin hauskaa, vanhanaikaista länkkäritunnelmaa pikku panostuksella!

Nykyaikana on myös aika tyypillistä, että vanhemmat etsivät netistä kuvia, joista he pitävät ja lähettävät ne sitten minulle. “Tykätään tämän kuvan tunnelmasta“, “Tässä on kivat värit“, “Olisi tosi kiva, jos otettaisiin tällainen kuva, jossa koko perhe hyppää ilmaan!” jne. Kaikki tämä informaatio auttaa minua ottamaan juuri teidän perheellenne sopivat kuvat! Enkä pahastu yhtään, että asiakkaat tuovat omaa persoonaansa ja luovuuttaan kuvauksiin – päinvastoin!

Kuvauksien aikana

Mitä tulee kuvaustilanteisiin, niin minulla ei ole yhtä jyrkkää, kiveen hakattua toimintasuunnitelmaa kuvaustilanteelle; jokaiset kuvattavat ovat erilaisia, joten on luonnollista että myös jokainen kuvauskeissi on erilainen. Mutta yleisesti ottaen miljöökuvauksissa saavun hyvissä ajoin paikalle, katselen vähän ympärilleni ja mietin valmiiksi ensimmäisen mahdollisen kuvauspaikan valmiiksi.

Kun kuvattava perhe saapuu paikalle, niin minusta on mukava vähän jutella niitä näitä ennen varsinaisten kuvausten aloittamista: voimme vaikka käydä ideoita vähän lävitse ja tutustua kuvauspaikkaan yhdessä. Tässä vaiheessa ihmiset yleensä tajuavat, että he eivät olekaan joutuneet jonkun kammottavan koulukuvaajan nöyryytettäväksi! Perheen lapset saavat myös kuvaussession alussa tutustua ihan rauhassa kuvaajaan ja kuvauspaikkaan – ja jos tilanne kääntyy leikiksi ja vaikka puihin kiipeilyksi, niin mikäs sen parempaa! Usein tilanne muuttuu kuin luonnollisesti ja huomaamatta juttelusta ja tutustelusta kuvaamiseksi.

Yleisesti ottaen nautin kuvata perhekuvia, joissa on touhua, tekemistä ja yhdessäolon iloa! Varsinkin on turha odottaa, että nuoret lapset jaksaisivat poseerata ja hymyillä kameralle kovin pitkiä aikoja: minun kuvissani lapset saavat olla lapsia! Eli yhdessä touhuamista ja leikkimieltä – sillä mennään jo pitkälle! Tässä on sekin hyvä puoli, että ennen kuin huomaakaan, niin kameran ja kuvaajan läsnäolo ei enää tunnukaan niin isolta jutulta; ja jos poseerauskuvia halutaan ottaa, niin kuvattavilla on pienen touhuilun jo paljon rennompi olo.

isosisko

Joskus parhaat kuvat eivät ole niitä aurinkoisen hymyileviä poseerauskuvia. Vaan sellaisia kauniita hetkiä, jotka kertovat jotain olennaista ja aitoa kuvattavista lapsista.

En myöskään oleta, että kuvauskohteeni ovat ammattimalleja, jotka taivuttelevat akrobaattisesti ruumiitaan ohjeideni mukaan. Kuvauksien aikana saatan antaa yksinkertaisia neuvoja, kuten “Kokeillaan sellaista, että halaatte kaikki toisianne” tai “Nojatkaa selkänne toisianne vasten” jne. Aika usein sanon myös, että “Tuo äskeinen näytti kivalta, tehdään se uudestaan!” Eli yksinkertaisia, helppoja ohjeita, jotka eivät vaadi mallikoulutusta.

Mitä tulee kuvauksien kestoon, niin itse en kelloon tuijottelua kuvauksien aikana harrasta, vaan kuvata voidaan niin pitkään kuin huvittaa. Keskivertokuvauksiin kuitenkin menee yleensä aikaa kolmesta vartista tuntiin. Jos haluatte, niin voimme myös yhdessä katsoa, millaisia kuvia muistikortille on tallentunut!

trampoliini

Aluksi otettiin poseerauskuvat. Ja sitten mentiin pomppimaan trampoliinilla. Arvatkaapa kumpi oli näillä hurjapäille mieluisempaa tekemistä!

Kuvauksien jälkeen

Kuvausten jälkeen luon asiakkaille otetuista kuvista ns. koevedosgallerian, johon valitsen joitain kymmeniä parhaita otoksia. Tästä koevedosgalleriasta asiakkaat voivat sitten valita vielä suosikkikuvansa, joille teen lopullisen kuvankäsittelyn. Tässä vaiheessa teillä on vielä mahdollisuus tehdä ehdotuksia tai pyyntöjä kuvankäsittelyn suhteen. Tällaisia saattavat olla vaikka laastarin poistaminen lapsen jalasta tai vaikka kuvan käsittely seepiasävyiseksi.

Kun lopulliset kuvat ovat valmiina (yleensä viikon sisällä), luon lopulliselle kuville salasanasuojatun gallerian sivuilleni, josta asiakkaat voivat myös ladata kuvat omalle tietokoneelleen. Kuvat on myös mahdollista saada muistitikulla, CD- tai DVD-kiekolla. Tässä vaiheessa saatte myös kuvista laskun. Eli en laskuta kuvista, ennen kuin kuvat ovat valmiita ja teidän hallussanne.

Lopuksi

Olen jo tippunut kärryiltä siitä, kuinka monta kertaa olen kuvaussession jälkeen kuvattavien huokaisseen että: “Huh! Eihän tämä ollutkaan niin paha juttu!

Toivottavasti tämä postaus avasi siis pikkaisen sitä, millaista perhekuvien ottaminen on kanssani. Ja kertauksena vielä: on ihan ymmärrettävää, että valokuvien ottaminen jännittää! Mutta toivon mukaan tämä kirjoitus on ainakin vähän poistanut turhaa kammoa ja epätietoisuutta siitä, millaista perhekuvien ottaminen oikein on.

Oma vankka mielipiteeni on se, että valokuvauksen ei pitäisi olla kamalaa pakkopullaa, vaan sen pitäisi olla perheelle hauska yhteinen kokemus, josta jää kivat ja kestävät muistot!

Eli ei muuta kuin kuvaamisiin!

-Samuli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.