Usein kysyttyä

Mietityttääkö joku asia? Tekisikö mieli kysyä lisätietoja tai neuvoja? Älä huoli – olen täällä jeesaamassa! Tälle sivulle on koottu joitain vastauksia tyypillisiin kysymyksiin, joita kuulen usein. Ja jos et löydä vastausta juuri omaan kysymykseesi, voit aina ottaa yhteyttä täältä.

● Mitä vastinetta saan rahalleni?

Luotettavan ja ammattitaitoisen kuvaajan, joka tekee kaikkensa, että saatte kuvauksista parhaat mahdolliset valokuvat. Tämän lisäksi käytössä on kaikin puolin ammattitason kalusto: kuvaustilanteissa käytössä on 22,3 megapikselin Canon 5D Mark III ja 18 megapikselin Canon Canon 7D. Valaistuksen osalta käytän huippulaatuisia Elinchromin, Canonin ja Godoxin studio- ja käsisalamoita sekä näiden valomuokkaimia.

● Onnistuuko kuvaus myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella?

Kyllä vain! Pääkaupunkiseudulla matkakulut sisältyvät hintoihin, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella tehdyistä kuvauksista veloitan normaalit matkakulut.

● Kuinka nopeasti saan kuvat haltuuni?

Tämä riippuu kuvauksen sisällöstä. Studiolla otetut muotokuvat ovat pääsääntöisesti valmiina viikon sisällä, kun taas hääkuvauksissa toimitusaikataulu on sesonkiaikana noin 4-6 viikkoa.

● Onko kauttanne mahdollista saada studiokuvia?

Kyllä on! Studiollani Kaapelitehtaalla onnistuu kaikenlainen kuvaaminen 1-6 hengen kanssa. Mikäli kuvattavia on enemmän, on myös mahdollista järjestää kuvaukset isommassa vuokrastudiossa; tässä tapauksessa mainitse asiasta erikseen.

● Teetkö kuvauksia vaikka asiakkaan kotona, esim. vauvakuvauksissa?

Teen kuvauksia juuri siellä, missä ne on kätevin hoitaa! Esimerkiksi juuri vastasyntyneiden kuvauksissa se kotiympäristö saattaa olla se tutuin ja kätevin ympäristö kuvauksille. Ja kuvauksiin sopivan pienen taustakankaan saa viriteltyä yllättävän pieniinkiin tiloihin.

● Voinko jakaa valmiita kuvia facebookissa/instagrammissa/jne?

Tottahan toki! Nöyränä pyyntönä toki se, että kuvaajan nimi mainittaisiin kuvien yhteydessä 🙂

● Saanko itse käsitellä valmiita kuvia, esim. laittaa kuvaan Instagram-filtterin?

Pääsääntöisesti vastaus tähän on ei, eli kuviani ei saa käsitellä enää jälkikäteen. Instagram-filtterien ja vastaavien käyttö antaa helposti kuvasta ja kuvaajasta todella halvan ja ammattitaidottoman vaikutelman. Suunnitellaan mieluummin kuvien linja ja visuaalisuus yhdessä etukäteen!

● Mitä kannattaa laittaa päälle kuvauksiin?

Ensijaisesti kannattaa ottaa yhteyttä! Mutta noin ylipäätään: lähde liikkeelle sellaisista vaatteista, jotka tuntuvat sinusta hyvältä! Siistit arkivaatteet ovat hyvä lähtökohta.

Ryhmäkuvien kohdalla kannattaa jo ruveta miettimään väriteemoja. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien kuvattavien pitäisi pukeutua tiettyyn väriin, mutta tietynlainen väriharmonia tekee kuvasta mukavamman näköisen!

● Kuinka monta kuvaa saan itselleni?

Tämä riippuu kuvauksen sisällöstä – dokumentaarinen kuvaaminen on kuvaamisen ja kuvankäsittelyn kannalta hyvin erilaista verrattuna esimerkiksi muotokuvaukseen. Enemmän tietoja kuvamääristä löytyy hinnastosta.

● Voinko saada kaikki kuvauksissa otetut, editoimattomat kuvat itselleni?

Ikävä kyllä et. Tämä olisi vähän sama juttu kuin pyytäisit ravintolan kokkia tuomaan valmiin annoksen sijasta eteesi läjän raaka-aineita pussissa: ainekset ovat periaatteessa siellä, mutta lopputulos ei näytä järin hyvältä, homma haisee, eikä kenelläkään ole kovin kivaa!

Kuvauksien jälkeen tarjoan asiakkaille nähtäväksi yksityisen koevedos-gallerian, joista voitte valita parhaat kuvat lopulliseen viimeistelyyn.

● En ole ollut paljon kameran edessä ja ajatus valokuvauksesta hirvittää. Tuleeko kuvauksista yhtään mitään jos jännittää?

Ei hätiä mitiä – suurin osa meistä jännittää valokuvausta ainakin vähän ja se on täysin normaalia!

Olen itse kärsinyt nuorempana kovasta kamerakammosta, eli ymmärrän oikein hyvin sellaisia ihmisiä, joita valokuvaus jännittää. Tästä syystä pyrin parhaani mukaan tekemään kuvaustilanteesta mahdollisimman helpon kuvattaville:  kohdataan aluksi ihmisinä, tutustutaan ja ruvetaan sitten yhdessä rakentamaan rentoa kuvaustilannetta. Todella usein olen sitten kuvauksien jälkeen kuullut asiakkaiden sanovan että “Huh, eihän tässä ollut mitään jännitettävää!”

● Jos tulen kuvauksiin, niin julkaisetko kuviani sosiaalisessa mediassa?

Henkilökohtaisesti olen sitä kuvaajien vanhaa koulukuntaa, että kysyn AINA kuvattaviltani luvan julkaista otettuja kuvia. Kivoja kuvia ja tarinoita kuvauksista on toki aina kiva julkaista sosiaalisessa mediassa, ja monista kuvattavista se on ihan siistiäkin 🙂 Mutta asiakkaiden rajojen ja yksityisyyden kunnioittaminen on aina se tärkein juttu.

Jösses, onpa valokuvaus kamalan kallista! Mikä valokuvassa oikein maksaa? Veljenpojallani on puhelimessa hyvä kamera ja hän tekee töitä ilmaiseksi – miksi ihmeessä maksaisin ammattikuvaajalle?

Tämä on hyvä kysymys! Yksinkertaisesti asian voi jakaa taloudelliseen ja tietotaidolliseen puoleen.

Toisin kuin jotkut kuvittelevat, me valokuvaajat emme ole (ainakaan pääsääntöisesti!) rahanahneita ryöväreitä: teemme työtämme yrittäjinä, eli toisin kuin keskivertopalkkatyöläiseltä, suuri osa laskustamme menee verojen, eläkemaksujen, vakuutuksien ja muiden kulujen maksuun. Riippuen kulurakenteesta yrittäjälle jää käteen keskimäärin 28-40% laskutetusta työstä. Kun tähän lisätään vielä kymmenientuhansien eurojen laitteisto- ja koulutuskustannukset, niin  ymmärrettävää on, että myös me valokuvaajat haluaisimme saada ajoittain voita leivän päälle! Mikäli asia kiinnostaa enemmän, valokuvaaja Satu Mali on tehnyt hienon yhteenvedon valokuvaamisen hinnoittelusta ja kuluista!

Mitä tulee taitopuoleen, niin kysymys on varsin helppo. Jos aiot rakennuttaa itsellesi omakotitalon, niin annatko työn oikealle, ammattitaitoiselle ja vastuulliselle rakennusfirmalle vai naapurin Jormalle, jolla on vasara ja pora? Kun kyseessä on sinulle tärkeä – mahdollisesti ainutlaatuinen – hetki jonka haluat tallentaa, niin kannattaa luottaa valokuvaajaan, joka tietää mitä tekee.